De psychiatriebijbel is op zijn zachtst gezegd discutabel

Bram Bakker

Hoewel de meeste professionals de beperkingen van het DSM-systeem – de richtlijnen voor psychiatrische stoornissen – wel kennen, werken ze er mee alsof het systeem de werkelijkheid beschrijft. ‘Het is een tikje naïef om te denken dat het DSM-systeem een verantwoorde basis vormt onder de organisatie van onze GGZ’, vindt psychiater Bram Bakker.

Er was veel ophef naar aanleiding van het openingsartikel van de papieren Volkskrant van woensdag 14 maart. De kop, Psychiatrie in greep commercie, loog er dan ook niet om. Dat het nieuwe handboek voor psychiatrische stoornissen, de DSM-5, wordt opgesteld door experts die in overgrote meerderheid banden hebben met de farmaceutische industrie is voor buitenstaanders vast schokkend. De meeste beroepsbeoefenaren wisten dat stiekem al, hoewel de percentages ‘besmette’ deskundigen wel erg hoog waren.

Natuurlijk is met het bestaan van banden met medicijnfabrikanten niet bewezen dat een deskundige niet meer objectief is, maar de kans dat het onverhoopt toch zo is wordt er wel substantieel groter van natuurlijk. Een classificatiesysteem dat wordt opgesteld door een groep mensen die geen van allen contact onderhouden met farmaceutische bedrijven ziet er beslist anders uit. Dat rusteloze benen en rouw nu tot psychiatrische diagnose lijken te worden verheven heeft vermoedelijk echt wel iets te maken met de beschikbaarheid van bepaalde nieuwe geneesmiddelen die daarvoor beschikbaar zijn.
Wat in het artikel niet ter sprake kwam is dat de DSM een enorme invloed heeft op onze geestelijke gezondheidszorg. De aanduiding van DSM-5 als ‘de bijbel der psychiaters en psychologen’ is conform de realiteit.

We baseren er bijvoorbeeld een belangrijk deel van de organisatie van de GGZ op. Voor behandeling in een verslavingskliniek is bijvoorbeeld een DSM-diagnose verslaving vereist, anders wordt er niet behandeld. Want de DBC’s, de omstreden Diagnose Behandel Combinaties, worden ook gebaseerd op DSM-diagnosen. En slechts de juiste DBC biedt toegang tot declarabele zorg.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s