Meer Diagnoses

Steeds meer diagnoses voor steeds meer leerlingen
Door Marc Hoogstad

De lijst is lang en staat bol van termen en afkortingen, die de gemiddelde Nederlander als abracadabra in de oren klinken. ADHD mag inmiddels dan zijn ingeburgerd: Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Vrij vertaald: aandachtstekortstoornis die gepaard gaat met hyperactief gedrag. Maar wat betekent MCDD? Antwoord: meervoudige complexe ontwikkelingsstoornis. En waar staat ODD voor? Antwoord: oppositioneel-opstandige gedragsstoornis.

In het Nederlandse onderwijs zijn de medische begrippen allang geen onbekende fenomenen meer. Reden:
de forse toename van het aantal leerlingen dat extra begeleiding nodig heeft, omdat zij lijden aan een gedragsstoornis en/of een leerprobleem (dyslexie, dyscalculie) hebben. Op basis van zulke diagnoses kunnen hun ouders een beroep doen op extrafinanciële ondersteuning, het zogeheten rugzakje, waarmee scholen vervolgens zorg kunnen inkopen.

Telde Nederland in 2003 nog 243.000 rugzakleerlingen, inmiddels is dat aantal opgelopen tot
280.000 (2010), zo blijkt uit cijfers van de onderwijsinspectie. Met andere woorden: ruim 11 procent van het totaal aantal leerlingen in hetNederlandse basis- en voortgezet onderwijs heeft een leer- of een gedragsprobleem. Door de toename zijn ook de kosten fors gestegen, van 0,5 miljard (1997) naar 3,7 miljard euro per jaar (2010), aldus het ministerie van Onderwijs. Om die reden koos minister Van Bijsterveldt (Onderwijs,CDA) voor een aanscherping van de wet passend onderwijs, die deze week de steun kreeg van een meerderheid in de Tweede Kamer. Circa 50.000 lerarenen ondersteunendpersoneelprotesteerden dinsdag in de Amsterdam Arena tegen de ingreep, die gepaard gaat met een bezuiniging van 300 miljoen op het zorgonderwijs.

Lees verder*

* Omdat het artikel afkomstig is uit de beveiligde databanken van de HvA, staat het artikel op Intranet.
Inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s