Samenleven met verschillen

Signaleren van spanningen en versterken van vertrouwen in Amsterdamse buurten
Verwey-Jonker Instituut

In dit onderzoek is met een nieuw ontwikkeld signaleringsinstrument gemeten in hoeverre spanningen en vertrouwen tussen bevolkingsgroepen in Amsterdamse buurten voorkomen. In een verdiepend onderzoek in vijftien Amsterdamse buurten is nagegaan wat de oorzaken van deze spanningen zijn en hoe die kunnen worden weggenomen. Hoe kan het vertrouwen vergroot worden? Deze vijftien buurten liggen in vijf stadsdelen: Nieuw-West, West, Oost, Zuid en Zuidoost. Bureau Onderzoek en Statistiek enquêteerde 4.563 bewoners, het Verwey-Jonker Instituut interviewde professionals en bewoners. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door een onderzoeksubsidie van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en is wetenschappelijk begeleid door de Leerstoel Burgerschap en Veiligheid van de Vrije Universiteit.

Spanningen en vertrouwen in Amsterdamse buurten
In veel Amsterdamse buurten leven bevolkingsgroepen op een prettige manier met elkaar samen. Buurtgenoten hebben vertrouwen in elkaar en er bestaan weinig spanningen. Maar in andere buurten – vooral in stadsdeel Nieuw-West – staat de sociale cohesie onder druk; een aanzienlijk deel van de bewoners voelt zich er niet (meer) thuis en er bestaan spanningen tussen bevolkingsgroepen.

Vergelijking met onderzoek uit 2008 indiceert dat de mate waarin Amsterdammers spanningen ervaren eerder is afgenomen dan toegenomen. Toch kent Amsterdam relatief veel spanningen in vergelijking met de overige (kleinere) gemeenten in de regio Amsterdam-Amstelland.
Spanningen gaan vaak samen met een gebrek aan vertrouwen, maar in sommige buurten waarin spanningen bestaan is er ook vertrouwen. Het vertrouwen kan in die gevallen op de bewoners van de eigen portiek gericht zijn, terwijl de spanningen in de buurt als geheel waargenomen worden. Of men vertrouwt de buren (die er ook al langer wonen), maar ervaart spanningen met ‘nieuwkomers’ in de buurt.

Lees verder op de Website en Download Rapport: Samenleven met verschillen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rapport en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s