Een arts is niet op aarde om winst te maken

Ziekenhuizen mogen volgend jaar winst uitkeren, als het aan het kabinet ligt.
Ze worden steeds harder afgerekend op efficiency, concurrentie en productie.
Een heilloze weg, voorspelt hoogleraar en darmchirug Johan Lange.

Johan Lange organiseerde een congres over liesbreukchirurgie. Een internationaal congres, waar de beste collega’s zouden komen. Hij nodigde ook de chirurg uit van een Nederlands ziekenhuis dat een ‘liesbreukstraat’ heeft – een soort lopende band – waarmee goede resultaten worden geboekt. Niet gek want ze opereren er duizend per jaar. Lange: „De chirurg wilde graag komen vertellen wat ze doen.” Het was geregeld. Tot die man de volgende dag terugbelde: hij mócht het geheim van zijn succes niet komen delen. Dat, vond de directie van zijn ziekenhuis, zou hun concurrentiepositie schaden.
Johan Lange kan er niet over uit. Dat een ziekenhuis concurrentie belangrijker vindt dan kennisoverdracht. Dat andere patiënten geen baat mogen hebben bij de nieuwe inzichten die hun chirurg kan opdoen op een congres. Dat krijg je d’r van, zegt hij, als ze moeten concurreren.
Bijna driekwart van de medisch specialisten is tegen marktwerking in de ziekenhuizen, bleek maandag uit een enquête van vakblad Medisch Contact. En dan vooral tegen het wetsvoorstel dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. Het voorstel [zie inzet] maakt de weg vrij voor ziekenhuizen om winst te gaan uitkeren. Want ziekenhuizen, vindt Schippers, zijn te afhankelijk van banken. Voor kapitaal moeten ze ook (buitenlandse) investeerders kunnen aantrekken.
En die willen doorgaans winst zien. Lange zegt dat marktwerking voor ziekenhuizen een ramp wordt. Hij is bestuurslid (voor ‘patiëntveiligheid’) van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, waar alle chirurgen bij zijn aangesloten. En hij is hoogleraar chirurgie aan het Erasmus MC (geeft college over fouten die artsen hebben gemaakt). Maar hij spreekt niet namens de vereniging, noch namens het academisch ziekenhuis. Hij spreekt namens zichzelf: een 58-jarige Rotterdamse darmchirurg.

Lees verder*

* Omdat het artikel afkomstig is uit de beveiligde databanken van de HvA, staat het artikel op Intranet.
Inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s