Boekentip: Moresprudentie

Ethiek en beroepscode in het sociaal werk
Auteurs: Jaap Buitink, Jan Ebskamp, Richard Groothoff

In het sociaal werk is er vaak weinig tijd of aandacht voor beroepsethiek. Moresprudentie brengt daar verandering in. Deze nieuwe uitgave voorziet in de behoefte aan meer aandacht voor morele oordeelsvorming en ‘moresprudentie’: het vastleggen van de keuzes die sociaal werkers maken. Een actueel en noodzakelijk boek, zeker nu maatschappelijk werkers een herziene en sociaalagogisch werkers en jeugdzorgwerkers een geheel nieuwe beroepscode hebben.

Zie: Thieme Meulenhof

Sociaal werkers doen het voor het publiek eigenlijk nooit goed: of ze grijpen onnodig in of ze doen het te laat. De maatschappelijke kritiek is in beide gevallen niet mals. Sociaal werkers, van werkers in de jeugdzorg, buurt- of schoolmaatschappelijk werk, verstandelijk gehandicaptenzorg tot de reclassering, staan voor vele morele dilemma’s. De kwaliteit van de hulpverlening vraagt om meer tijd en aandacht voor morele oordeelsvorming.

Morele dilemma’s: iedere sociaal werker krijgt ermee te maken. Moresprudentie bereidt de student en de uitvoerend sociaal werker hierop voor. Hij leert morele dilemma’s te herkennen en te analyseren en krijgt praktische handvatten aangereikt om zelfstandig tot oplossingen te komen. Alle aspecten van beroepsethiek en de beroepscode komen aan bod, met veel casussen en leeropdrachten, zowel in het boek als op de bijbehorende website.

Het boek ‘Moresprudentie’ is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) en is geschreven vanuit en voor het sociaal werk, maar herkenbaar voor vele hulpverlenende beroepen.

Zie Website en Brochure en Artikel: Beroepsethiek: schenden beroepsgeheim arts prins Friso

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boekentips en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s