‘De agressie wordt alleen maar erger’

De afgelopen jaren brak hoofdagent Willem de Bruin een vinger, zijn rechterjukbeen, verschillende ribben en middenhandsbeentjes. De blauwe plekken, scheldpartijen en intimidaties heeft hij niet geteld. Allemaal het gevolg van de toegenomen agressie tegen agenten. „Ik vertel thuis niet alles meer.”

Willem de Bruin (44) was nog in opleiding tot politieagent toen hij de eerste keer met geweld te maken kreeg. „Een verdachte, een veelpleger bij ons in de Schilderswijk, was opgepakt voor een drugsdelict. Toen hij na een
paar uur mocht gaan, wilde hij uit protest zijn cel niet meer uit. Dat werd een vechtpartij.”
De Bruin houdt zijn linkerwijsvinger in de lucht. Die staat nog steeds krom, alsof iemand heeft geprobeerd ’machterstevoren te draaien. Pas na drie operaties en maanden thuiszitten kon hij die vinger weer gebruiken, hoewel nooit meer volledig. Die eerste worsteling was acht jaar geleden zijn ontvangst in de verloederde Haagse wijk waar hij nog steeds werkt. „Destijds hadden we vooral veel drugsoverlast, vonden we mensen in een portiek met de naald nog in hun arm. Dat zie je tegenwoordig niet meer. Maar de agressie tegen ons is steeds heftiger geworden, onvoorspelbaarder ook.” Wat een eenvoudig vergrijp lijkt, loopt al snel gewelddadig uit de hand. Omdat een wildplasser die bekeurd wordt door het lint gaat, of omdat omstanders zich verbaal én fysiek bemoeien met optreden van de politie. „Er gaat hier geen weekend voorbij datwe niet liggen te rollen”, zegt De Bruin. „Ik vertel thuis niet eens alles meer.”

Lees verder*

* Omdat het artikel afkomstig is uit de beveiligde databanken van de HvA, staat het artikel op Intranet.
Inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s