Laten we eens wat ziektelabels verwijderen

Of we het nu willen of niet: anno 2012 worden Nederlanders gezonder èn zieker tegelijkertijd. Hoe kunnen we er toch voor zorgen dat Nederland beter wordt? Misschien moeten we gezondheid zien in het licht van menselijke competenties. Gezond zijn is immers kunnen doen wat je wilt doen.

Johan Polder, Fons van der Lucht, Sjoerd Kooiker

Gezondheid is net zo’n begrip als schoonheid. ‘Beauty’, schreef Shakespeare, ‘is in the eye of the beholder’. Wanneer we zomaar aan allerlei Nederlanders gaan vragen wat gezondheid is, krijgen we de meest uiteenlopende antwoorden. Voor de een is gezondheid een accu die je kunt opladen, voor de ander is het een batterij die langzaam leegloopt. Maar als we al die reacties van deze beholders op een rij zetten, komt er toch wel iets van een definitie uit, al zal die waarschijnlijk niet in de annalen van de World Health Organisation worden bijgeschreven. Maar dat geeft niet, zolang hij de kern maar raakt en in de praktijk bruikbaar is, en dan gooit deze omschrijving hoge ogen: gezondheid is lekker in je vel zitten en in staat zijn om de dingen te doen die je graag wilt doen.

Volgens deze omschrijving lijkt er veel gewonnen. We worden gezonder, want de levensverwachting stijgt en de jaren die erbij komen zijn gezond ervaren jaren zonder beperkingen, mensen blijven dingen kunnen doen die ze graag doen. Maar tegelijkertijd worden we ook zieker, omdat de levensverwachting zonder ziekte daalt.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s