Ernstig overlastgevende gezinnen

Criminaliteit, overlast en hulpbehoeften in samenhang bezien en aanpakken
Verwey-Jonker Instituut

Sinds 2009 werkt de gemeente Utrecht met een aanpak waarbij gezinnen met politie- en justitiecontacten die ernstig overlastgevend zijn intensief worden begeleid. In opdracht van de gemeente is een onderzoek uitgevoerd om de methodiek verder te beschrijven en de resultaten en de samenwerking binnen de aanpak te onderzoeken. Conclusie Verwey-Jonker Instituut: de problematiek is hardnekkig, maar de resultaten zijn positief.

Ernstig Overlastgevende Gezinnen (EOG) in Utrecht richt zich op een beperkt aantal gezinnen (maximaal 10 per jaar) die naast ernstige overlast veroorzaken ook crimineel actief zijn. De aanpak is zeer intensief waarbij overlast, criminaliteit en zorgproblematiek van gezinnen in samenhang worden benaderd.

De partijen die vanuit de justitie- en hulpverleningsketen betrokken zijn, bepalen gezamenlijk de koers en voeren een plan van aanpak uit onder de strakke regie van een gemeentelijk projectleider. Zonodig wordt een gezinsmanager ingezet. Met de systeemgerichte, integrale aanpak wordt beoogd de overlast die de gezinnen veroorzaken in hun woonomgeving te doen stoppen, de criminele activiteiten van de gezinsleden te verminderen en de situatie waarin de kinderen opgroeien te verbeteren. De aanpak gaat uit van hard en consequent optreden en is niet vrijblijvend.
Resultaten

Het Verwey-Jonker Instituut concludeert dat de problematiek hardnekkig is en vaak niet op korte termijn kan worden opgelost. Voor de gezinnen waarvan de aanpak is afgerond is de conclusie dat de overlast is gestopt of afgenomen en de criminaliteit van de meest problematische gezinsleden is gedaald. De gemeente Utrecht deelt deze conclusies.

Lees verder

En zie rapport: Ernstig overlastgevende gezinnen aangepakt

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rapport en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s