Een verwend kind is een verwaarloosd kind

Het lijkt goed bedoeld, maar het is schadelijk: kinderen behandelen als ‘kleine keizertjes’ die alles mogen en zogenaamd in alles uitblinken. Red de verwende ‘applausgeneratie’.

Freek Schravesande

Geen alcohol, was de afspraak. Wordt een leerling in 3-vmbo op het Kerstgala toch gesnapt en verzocht zijn ouders te bellen, dan komt vader hem na veel bombarie ophalen. ‘U bent zeker zelf nooit jong geweest’, zegt die tegen de leraar. ‘Kom maar mee jongen, dan gaan we naar de kroeg.’

Ouders die blindelings achter hun kind aanlopen – vraag pedagoog Willem de Jong naar een voorbeeld en hij dreunt zo een aantal op. Leerlingen die hun vergeten broodtrommel door moeder krijgen nabezorgd. Leerlingen die een ‘ziekbriefje’ meekrijgen terwijl ze gewoon hun huiswerk vertikken te maken. Leerlingen die met instemming van thuis een werkstuk jatten van internet.

Zeker vijftig scholen per jaar bezoekt De Jong om leraren voorlichting te geven over stoornissen. Autisme, ADHD, depressie, psychose, zelfverminking. En in elke groep of klas hoort hij wel over één of twee gevallen van een gedragsprobleem dat nog nauwelijks wordt erkend: ‘problematische verwenning’. De Jong schreef er een boek over, Het verwende kind syndroom, dat onlangs verscheen.

Eén tot twee kinderen per klas, ruim honderdduizend kinderen. Zoveel hebben er in Nederland last van, schat De Jong op basis van zijn gesprekken met leraren – onderzoek ontbreekt. En het zijn niet altijd de bergen speelgoed die het kind verpesten. Net zo vaak is het probleem: emotionele verwenning, door ouders die hun kind nooit ‘nee’ verkopen, geen grenzen stellen en elk gedrag vergoelijken: “Ouders die meer buddy zijn dan opvoeder.”

Lees verder*

* Omdat het artikel afkomstig is uit de beveiligde databanken van de HvA, staat het artikel op Intranet.
Inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s