Supervisie houdt je scherp

Onderhoud en ontwikkeling voor gekwalificeerde maatschappelijk werkers
Maatwerk jaargang 10, nummer 6, p. 13-16
Pieter Remmerswaal

Supervisie is nuttig in elke fase van de beroepsontwikkeling van de maatschappelijk werker. Voor gekwalificeerde werkers spreken we van instellingssupervisie, als tegenhanger van opleidingssupervisie voor studenten maatschappelijk werk. In dit artikel gaat Pieter Remmerswaal, zelf supervisor, in op supervisie aan professionals. De expertise van supervisoren voor professionals die werken met ouders en gezinnen, krijgt daarbij extra aandacht.

Instellingssupervisie is als een opleidingsmethode zonder specifiek opleidingskader. Het gaat om opleiden in de betekenis van begeleiding bij de beroepsontwikkeling in de praktijk van de hulpverlening. Instellingssupervisie onderscheidt zich van opleidingssupervisie: de verplichte supervisievariant gekoppeld aan een opleiding. Alle maatschappelijk werkers krijgen supervisie tijdens hun opleiding. Eenmaal aan het werk realiseren ze zich niet altijd de mogelijkheid en het nut van supervisie voor de dagelijkse praktijkvoering.

Door een overbelaste agenda en veeleisende cliënten en leidinggevenden raakt supervisie vaak uit beeld: zowel bij beginnende als meer ervaren maatschappelijk werkers. De dagelijkse hectiek lijkt geen ruimte te bieden voor het uitbouwen van de eigen beroepsbekwaamheid. Het onderhouden en ontwikkelen van de eigen professionaliteit is echter een kerntaak van de maatschappelijk werker, zie het Beroepsprofiel (NVMW, 2006). Een manier om hieraan vorm te geven is door te reflecteren op het eigen handelen binnen supervisie.

Lees verder*

* Omdat het artikel afkomstig is uit de beveiligde databanken van de HvA, staat het artikel op Intranet.
Inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s