Anno 2012 heersen afrekencultuur en verruwing in de verzorgingsstaat

ANTON ZIJDERVELD

De idealen van de verzorgingsstaat zijn buiten beeld geraakt. De socialistische droom van een sociaal-economisch rechtvaardige staat onder leiding van een sturende, sterke staat heeft plaatsgemaakt voor de tucht van de markt.

Doorgaans wordt aangenomen dat liefdadigheid haaks staat op het project van een verzorgende staat. De socialist Clement Attlee heeft eens gezegd dat liefdadigheid een koud en grauw geval is. Als een rijke de armen wil helpen, moet hij zijn belastingen betalen. Liefdadigheid tast de waardigheid van mensen aan. Maar hij omarmde wel het befaamde ‘Beveridge-rapport’ dat gezien wordt als de basis voor de naoorlogse, Britse welfare state. Vergeten wordt dat William Beveridge toen hij dit rapport schreef geen socialist meer was, maar het liberalisme had omarmd. Zijn rapport stond ook in een lange liberale traditie. Immers in 1911 had de liberale David Lloyd George al een ‘National Insurance Act’ en daarna nog diverse sociale wetten door het parlement aanvaard gekregen. Vergeten wordt ook dat Beveridge de grote nadruk van de socialisten op de sturende rol van de staat ten koste van het particuliere initiatief en de liefdadigheid ver van zich wierp.

Omdat ook in ons land de verzorgingsstaat nog vaak wordt gezien als een inmiddels wel achterhaald socialistisch project, heeft het zin kort stil te staan bij de liberale grondgedachte van Beveridge’s welfare state, die hij overigens liever aanduidde als ‘social insurance state’. Die grondgedachte was dat burgers in een democratische rechtsstaat de zekerheid van een minimum aan materiële welvaart en immaterieel welzijn bezitten. In het Engels heet dat fraai: de zekerheid van een civilized living, van een beschaafd bestaan. Het parlement moet via wetgeving vaststellen wat afhankelijk van de financiële mogelijkheden van het land de hoogte van dit minimum is. De verzorgingsstaat garandeert dus een bestaansvloer, waarbeneden niemand mag zakken. Beveridge meende dat die zekerheid vooral van toepassing moet zijn op gezondheid, behuizing, onderwijs en werkgelegenheid.

Lees verder*

* Omdat het artikel afkomstig is uit de beveiligde databanken van de HvA, staat het artikel op Intranet.
Inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s