Laat kinderen met rust

Door Peter Giesen

Geen kind mag aan jeugdzorg ontsnappen, is de heersende opvatting. Maar volgens pedagoog
Ido Weijers is Nederland doorgeslagen in controle-zucht, ten koste van echte probleemgevallen.

Als kind was pedagoog Ido Weijers een echte vechtersbaas. Op zijn lagere school in een nette Haagse onderwijzersbuurt werd veel gevochten. Aanvankelijk liep hij vooral klappen op, totdat zijn vader een zachtmoedige musicus en muziekleraar hem leerde hoe hij zijn vuisten moest gebruiken. Weijers kreeg de smaak te pakken en sloeg er gemakkelijk op los, tot halverwege de middelbare school.

‘Vechten door jongens werd heel gewoon gevonden. Het hoorde erbij. Tegenwoordig zou ik grote kans lopen voor de rechter te moeten komen. De gevoeligheid voor geweld is enorm toegenomen. Dat komt ook doordat veel ouders zo snel aangebrand zijn. Als een kind een blauw oog oploopt, zijn het altijd de ouders die aangifte doen. Dan ben je meteen sterk in het voordeel, omdat je als slachtoffer geldt. Maar ik heb heel wat zaken gezien waarbij helemaal niet zo duidelijk was er wie er was begonnen’, zegt Weijers, in zijn bovenwoning in de Amsterdamse Rivierenbuurt. In een hoek van de huiskamer staat een cello, een erfstuk van zijn vader.
Uit cijfers blijkt dat de jeugdcriminaliteit allerminst toeneemt, zegt Weijers, maar de gevoeligheid voor jeugdig wangedrag is sterk toegenomen. Gevolg: er wordt te veel tijd gestoken in onbenullige zaken en te weinig geinvesteerd in de aanpak van ernstige jeugdcriminaliteit, de kleine groep veelplegers van wie sommigen beangstigend gewelddadig zijn.

Als hoogleraar jeugdrechtspleging sprak Weijers met veelplegers en woonde hij talloze zittingen van de jeugdrechter bij. Onlangs wisselde hij van leer-stoel. Hij is nu hoogleraar jeugdbescherming en gaat onderzoek doen op het gebied van jeugdzorg en kinderbescherming. ‘Daar speelt een zelfde probleem. Vanwege de toenemende nadruk op preventie gaat energie verloren aan lichte gevallen, terwijl we vaak tekortschieten bij gezinnen met ernstige problemen.’

Lees verder*

* Omdat het artikel afkomstig is uit de beveiligde databanken van de HvA, staat het artikel op Intranet.
Inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s