‘Kapitalisme is geworteld in slechte eigenschappen van de mens’

Marco Visser

De verdorven kant van de mens is de levensader van het kapitalisme. Lees de berichten over Enron, BP, Goldman Sachs, Philip Morris en vele andere ondernemingen en huiver bij de boekhoudfraudes, milieuvervuilingen en verboden prijsafspraken. Uitzonderingen? Nee, zo werkt het systeem nu eenmaal.

De Amerikaanse essayist William Deresiewicz laat in zijn opiniebijdrage in The New York Times niets heel van de morele waarden van het kapitalisme. Hij herinnert zich een documentaire waarin ondernemingen werden voorgesteld als mensen. Wat voor soort mensen zijn die ondernemingen, vroegen de makers zich af? Het antwoord: psychopaten, zonder empathie en vermogen tot schuldgevoel, alleen gericht op de eigen belangen.

Rechts Amerika vraagt om meer begrip voor de rijken. We moeten vermogende ondernemers hun rijkdom niet misgunnen omdat ze ook voor banen zorgen, klinkt het. “Maar als de rijken banen creëren, dan zorgen de werkers voor welvaart”, riposteert Deresiewicz.

Daarnaast zijn ondernemers volgens hem niet per definitie de rijken der aarde. De meest welvarende mensen zijn directieleden, topmanagers, advocaten en, inderdaad, de handelaren op Wall Street. Kortom: geen ondernemers.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s