Professionals zijn vervreemd van beleid

Professionals in de publieke sector zijn vervreemd van overheidsbeleid, waardoor de uitvoering van dat beleid hapert. Dat is geen angst voor verandering, maar werkers in de zorg en het onderwijs vinden nieuw beleid vaak zinloos. Politici moeten ophouden professionals van tekortkomingen te betichten, adviseert Lars Tummers.

In de publieke sector is er een heftig debat gaande over professionals, managers en beleidsmakers.Veel professionals hebben problemen met het overheidsbeleid dat ze moeten uitvoeren. Zo demonstreerden psychologen, psychiaters en psychotherapeuten bij de introductie van een nieuwe vorm van prestatiebekostiging (DiagnoseBehandelingCombinatie, DBC’s) in de geestelijke gezondheidszorg. Dit voorbeeld is niet uniek. Ook veel docenten van middelbare scholen hadden grote problemen met de Tweede Fase. Hiernaast protesteerden verzekeringsartsen tegen de (strenge) herkeuringen van arbeidsongeschikten.

De voorbeelden laten zien dat veel professionals zich niet kunnen identificeren met het beleid dat ze moeten uitvoeren: ze ervaren ‘beleidsvervreemding’. Dit heeft ernstige gevolgen voor zowel het beleid als voor de professionals zelf. Door het strengere keuringsbeleid in de WIA/WAO stopte een aantal artsen bijvoorbeeld met de uitvoering van hun beroep. Ook de beleidsuitvoering loopt gevaar: professionals voeren het door de politiek ontwikkelde beleid niet uit of saboteren het zelfs. Het doorvoeren van harde bezuinigingsoperaties – zo nodig gezien de nieuwe eisen vanuit de EU – wordt voor de overheid dan wel veel moeilijker.

Waarom vervreemden professionals eigenlijk van het beleid dat ze moeten uitvoeren?

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s