Mobieltjes-straling: moeten uw kinderen op beldieet?

Richten mobieltjes schade aan in de hersenen van onze kinderen? Door een uitzending van Zembla wordt weer eens onnodige onrust gezaaid. Door Mark Traa

‘Ziek van je mobieltje’ heet de aangekondigde uitzending van Zembla vrijdagavond. ‘Straling mobiele telefoon riskant voor kinderen’ staat er boven het persbericht. De teneur is duidelijk. Meer is er niet nodig om in vele huishoudens de alarmbellen te laten afgaan: kinderen en straling, dat zijn immers woorden die we liever niet in één zin willen horen. En zeker niet wanneer ze ook nog in verband staan met iets dat inmiddels een eerste levensbehoefte is: de mobiele telefoon. Wat is er aan de hand?

Eerst maar even wat er niet aan de hand is. Er is geen sprake van dat de wetenschap vindt dat mobiel bellende kinderen een verhoogd risico lopen op kanker. Er is een zeer beperkt aantal wetenschappers dat zich hierover serieus zorgen maakt. Een van hen is Stefaan van Gool, de Leuvense kinderoncoloog die in Zembla optreedt als expert. Hij wordt steevast door media geraadpleegd wanneer er uitroeptekens moeten worden geplaatst bij de veronderstelde gevaren van mobieltjes. Andere wetenschappers vertellen een genuanceerder verhaal, maar dat is – jammer voor hen, media-aandacht is altijd fijn – gewoon minder catchy.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s