Bier, wodka, rum, we drinken alles

Jongeren verkennen alle uithoeken van het drankassortiment, blijkt uit een enquête op twee middelbare scholen. Zoet is populair. „Breezers vind ik het lekkerst. Want die smaken het meest naar normaal drinken.” [NRC 14 juni 2012]

Ze drinken veel, ze drinken vroeg, ze raken steeds vaker buiten bewustzijn van de drank. Het zijn de bekende feiten over Nederlandse jongeren. Maar wát drinken zij eigenlijk? NRC Handelsblad vroeg het aan 115 leerlingen van twee middelbare scholen, in de leeftijd van dertien tot en met zeventien jaar. De conclusie: ze drinken van alles en nog wat. Dit is het antwoord van een vijftienjarig meisje uit 3 vmbo: „Ik drink cocktails, wodka, Malibu, Gold Strike, Jack Daniels en zoete drankjes. ”Haar antwoord is geen uitzondering. De scholieren verkennen alle uithoeken van het drankassortiment, zo blijkt uit de enquêteresultaten. Wijn en bier, champagne en rum, wodka en whisky, likeur en zelfs jenever.

De leerlingen die de enquête hebben ingevuld, zitten op een vmboschool in de regio Amsterdam en een scholengemeenschap voor havo en vwo in de regio Rotterdam. De namen van de scholen worden op verzoek niet genoemd – en ook de leerlingen blijven anoniem. Het gaat om zes klassen: vier op het vmbo, twee op havo-vwo. In totaal 69 jongens en 46 meisjes. Hun gemiddelde leeftijd is vijftien jaar en twee maanden. Zij hebben vragen beantwoord over hun drankvoorkeur, maar ook over hun drankgebruik, de regels die hun ouders stellen, en de wijze waarop zij aan de alcohol komen – supermarkt, kroeg, disco, via vrienden?

Eerst het alcoholgebruik. Van de 115 scholieren blijkt 80 procent alcohol te drinken. Vooral onder de deelnemende jongens is drinken de regel. Negen op de tien jongens zeggen te drinken. Bij meisjes is dat twee op de drie – eenderde drinkt dus niet. Van de drinkers is 70 procent jonger dan zestien, de wettelijke leeftijd voor het kopen van zwakalcoholische drank. Ruim de helft van de innemers is weleens dronken geweest.

Lees verder*

* Omdat het artikel afkomstig is uit de beveiligde databanken van de HvA, staat het artikel op Intranet.
Inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s