Omdat het lekker is

Nooit eerder dronk de Nederlandse jeugd zo snel, 
zo veel en zo vaak. Helpt het verhogen van de leeftijdsgrens?

Door Vera Mulder / Vrij Nederland

Tony heeft in zijn glas bier gekotst. Hij had er nog geen slok van gedronken, maar de barman wil hem geen nieuwe geven. Gierig barpersoneel. Hij wordt nog naar buiten gestuurd ook. Daar braakt Tony over een terrastafel, in een prullenbak, en over Melissa.

Hij had haar vanavond willen kussen, want hij vindt haar lekker. Dat Tony ziek is, ligt niet aan de drank. Daar kán het niet aan liggen. Hij heeft pas twee sixpacks op, een halve fles Jägermeister, drie duikboten, een paar blikjes Malibu-cola en een sambuca. Nee, het was dat broodje shoarma dat hem ziek heeft gemaakt. Hij gaat die Turk straks vertellen dat hij het vlees beter door moet bakken. Maar eerst kotst hij verder. Over de stoep, op een fiets, over zichzelf. Vriend Bas filmt alles met zijn mobiel. ‘Fucking mooi dit, mattie, fucking mooi. Morgen op YouTube!’

Tony is zestien jaar en twaalf dagen oud. Dit is zijn eerste vakantie zonder ouders: met vrienden naar Re nesse. Als Bas echt besluit om het braakfestijn online te zetten, zal Tony in het gezelschap zijn van talloze andere Nederlandse tieners. Kotsende Kenny, brokkende Thijs en ‘de overbuurvrouw van camping Duin en Strand die haar drank niet meer binnen kon houden’ uit 2003. Nooit eerder dronk de Nederlandse jeugd zo snel, zo veel en zo vaak. Kinderen beginnen in ons land gemiddeld te drinken op hun twaalfde. En hoewel het aantal drinkende jongeren onder de vijftien jaar de afgelopen jaren iets is afgenomen, drinkt de vijftien-plus-jeugd steeds meer. Cijfers van het CBS tonen dat een kwart van de drinkende vijftien-jarigen per week meer dan elf glazen alcohol drinkt. In 2007 werden 297 jongeren de spoedeisende hulp binnengebracht met een alcoholvergiftiging. In 2011 waren dat er 762.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s