Groei maakt niet gelukkig

Essay Groene Amsterdammer: Op zoek naar de vrije tijd
Door Robert Skidelsky en Edward Skidelsky

Volgens de wetenschappers Robert en Edward Skidelsky, schrijvers van How Much Is Enough?, moet economische groei worden beschouwd als middel en niet als doel. Als we alles al hebben, waarom dan verder groeien? Kunnen we nog plezier maken?

Stel je een wereld voor waarin de meeste mensen slechts vijftien uur per week moeten werken. Ze zouden net zoveel of zelfs meer betaald krijgen dan nu, omdat de vruchten van hun arbeid evenrediger over de samenleving verdeeld zouden zijn. Hun vrije tijd zou een veel groter deel van hun dag in beslag nemen dan hun werk. Het was dit perspectief dat John Maynard Keynes schetste in een klein, in 1930 verschenen essay, getiteld Economic Possibilities for Our Grandchildren.

De these was eenvoudig. Naarmate de technologische vooruitgang een productiviteitsstijging per gewerkt uur mogelijk maakte, zouden de mensen steeds minder hoeven te werken om in hun behoeften te voorzien, totdat ze uiteindelijk nauwelijks nog zouden hoeven werken. Op dat moment, zo schreef Keynes, zou de mens voor het eerst sinds zijn schepping worden geconfronteerd met zijn werkelijke, permanente probleem hoe zijn bevrijding van dringende economische zorgen te benutten, en hoe gebruik te maken van zijn vrije tijd, die hij dankzij de wetenschap en het opgebouwde surplus zou genieten, om verstandig en aangenaam en goed te kunnen leven . Hij dacht dat deze toestand over ongeveer honderd jaar zo rond 2030 zou worden bereikt.

Lees verder*

* Omdat het artikel afkomstig is uit de beveiligde databanken van de HvA, staat het artikel op Intranet.
Inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s