Mindfulness therapie effectief tegen depressieve restklachten

Ook mensen met slechts één of twee depressieve episodes achter de rug kunnen baat hebben bij Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT). Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit Maastricht, dat vandaag (donderdag 9 augustus) is gepubliceerd in het British Journal of Psychiatry.

Eerdere studies hebben uitgewezen dat MBCT vooral effectief is bij patiënten die in het verleden drie of meer ernstige depressies doormaakten. Depressieonderzoekers richtten zich tot nu toe dan ook vooral op deze patiëntengroep.

Aan deze studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Maastricht onder leiding van dr. Marieke Wichers, namen 130 volwassenen deel. Alle deelnemers hadden één of meer depressieve episodes doorgemaakt en ondervonden nog altijd restsymptomen zoals vermoeidheid, angst, stemmingsproblemen en slapeloosheid, die in het algemeen gerelateerd zijn een hoger terugvalrisico. Van de 130 deelnemers hadden er 71 één of twee depressieve episodes doorgemaakt, de overige 59 drie of meer.

De deelnemers werden willekeurig verdeeld over twee groepen. De eerste groep met 64 patiënten ontving acht wekelijkse MBCT trainingssessies van ervaren begeleiders. De sessies bestonden uit meditatie onder begeleiding, bewustwordingsoefeningen en groepsgesprekken. Aanvullend op de groepssessies kregen de deelnemers dagelijkse huiswerkoefeningen van dertig tot zestig minuten mee en een CD met oefeningen. De andere groep werd op een wachtlijst geplaatst voor behandeling en diende als controlegroep.

De onderzoekers vonden dat na MBCT de restsymptomen significant verminderden, waardoor hun kwaliteit van leven verbeterde. Gemiddeld waren de symptomen in de MBCT groep met 35% verminderd, tegenover 10% in de controlegroep.

Lees verder en zie video

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mindfulness, Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s