Gezondheidszorg moet weer leren luisteren naar patiënt

De kern van de problemen in de gezondheidszorg is dat er wel gehoord wordt, maar niet geluisterd. Hierdoor komen er steeds dezelfde standaardoplossingen waar per saldo niemand bij gebaat is

Jolanda Lindenberg en Rudi Westendorp, antropoloog en hoogleraar Ouderengeneeskunde

Neem de nieuwe bekostigingsmodellen: ‘Iedereen moet sparen voor de zorg van later!’ Maar gaat dat werken? Nu al wordt zo’n 20 procent van het gezinsinkomen aan zorg besteed. Zijn wij in Nederland bereid en in staat om nóg eens 10 tot 20 procent van de besteedbare middelen opzij te leggen?

Ook het tekort aan handen aan het bed wordt steeds nijpender. ‘Er moeten extra verpleegkundigen worden gerekruteerd!’ Nu blijkt dat die professionele handen niet te vinden zijn, wordt de familie opgeroepen om in de verzorgings- en verpleeghuizen hand- en spandiensten te gaan verrichten. Maar lang niet alle familieleden, noch de ouderen zelf, zitten daarop te wachten.

Standaardoplossingen
We horen wel, maar luisteren niet. Zo ontstaan standaardoplossingen voor geneeskunde en zorg die te vaak niet leveren waar om gevraagd wordt. Oplossingen die botsen met de normen en waarden van de betrokkene of niet aansluiten bij zijn of haar levensgeschiedenis. En onze maatschappij is zo druk bezig met de wettelijke en financiële kanten van ons zorgstelsel dat de vraag helemaal niet meer wordt gesteld of dit de gezondheidszorg is die wij willen.

Zonder enige twijfel verstaan de gezondheidszorg en de patiënt elkaar slecht. Zo is er in Nederland al jaren een maatschappelijk debat over de grenzen van de zorg: moet alles wat kan? En tot hoe lang behandelen we door? De vraag ligt op tafel of we niet ook af moeten zien van behandelingen waarvan de uitkomst onzeker is. Die misschien helemaal niet helpen. Ook is er discussie over de inzet van de institutionele zorg. Vele ouderen zijn dankbaar voor de hulp die daar geboden wordt, maar de meesten willen de gang naar het verzorgings- of verpleeghuis niet maken.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s