De patiënt is niet goed snik

Essay: Demedicalisering
Door Trudy Dehue
/ Groene Amsterdammer

Alom klinkt de roep om minder vanzelfsprekend medicijnen voor te schrijven voor afwijkende gedragingen die vroeger heel normaal waren. Maar deze wens tot demedicalisering legt het probleem te eenzijdig op het bordje van de arts. De patiënt wil zélf voor gek worden verklaard.

Het persoonlijke is weer politiek geworden. Onze afwijkingen, ons falen en verdriet, zijn onderwerp van heftig openbaar debat, want overal duikt nu de roep om demedicalisering op. Dat komt deels door de herschrijving van het internationale psychiatrische handboek Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. De komende versie van deze dsm zal opnieuw vastleggen welke gedragingen en gevoelens een stoornis moeten of mogen heten. Door het nieuws daarover beseft iedereen nu dat stoornissen geen vanzelfsprekendheden zijn, maar een kwestie van definitie. Het is bijvoorbeeld pas sinds de laatste herschrijving van 1994 dat dromerige volwassenen ook adhd ers mogen heten.

Hersenonderzoek zal hierin nooit verandering kunnen brengen. Al registreren hersenonderzoekers soms gemiddelde verschillen tussen mensen met veel of weinig concentratievermogen, dat we weinig als een stoornis moeten zien en wanneer we van weinig moeten spreken, is tevoren afgesproken. De proefpersonen zijn op basis van de dsm geselecteerd en in hun brein treft geen hersenonderzoeker ooit een opschrift stoornis aan, net zoals astronomen in het sterrenstelsel nooit een bordje planeet zullen vinden. Ook aan wat telt als een planeet zijn langdurige internationale vergaderingen besteed.

Lees verder*

* Omdat het artikel afkomstig is uit de beveiligde databanken van de HvA, staat het artikel op Intranet.
Inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s