Gebruik pillen tegen depressie blijft toenemen

Negatieve berichten genoeg: over zelfmoorden onder jongeren of trucs van de farmaceutische industrie. Maar de combinatie arts, patiënt en antidepressiva blijkt opmerkelijk resistent.

Door: Asha ten Broeke

Telkens als er de afgelopen twaalf jaar iets over antidepressiva in de krant stond, was het slecht nieuws. Wetenschappers twijfelden hardop aan de werkzaamheid van de middelen bij alle vormen van depressie behalve de zwaarste.

Bijwerkingen
Er kwamen ernstige bijwerkingen aan het licht. In 2008 verscheen de bestseller van Trudy Dehue, De depressie-epidemie. Zij kenschetste de middelen als prestatiepillen – populair dankzij een farmaceutische industrie die doeltreffend aan marketing doet, in een individualistische maatschappij die wars is van mensen die niet optimaal functioneren.

Maar de zorgen en kanttekeningen hebben niet tot een daling in gebruik van antidepressiva geleid, concluderen de onderzoekers Toine Pieters en Francisco Hernandez met hun collega’s van de Universiteit Utrecht in het vakblad PLoS One. Sterker nog: het aantal gebruikers is in Nederland tussen 2000 en 2010 ruim anderhalf keer zo groot geworden.

Lange termijn
Eerdere studies hadden juist voorzichtig geconcludeerd dat negatieve berichtgeving wel zorgde voor een daling in het gebruik van antidepressiva. ‘Die keken naar een veel kortere periode, van hooguit een paar jaar’, legt hoogleraar farmaciegeschiedenis Pieters uit. ‘Wij zijn de eersten die naar de trend op lange termijn hebben gekeken en een periode van tien jaar hebben bestudeerd.’ En dat maakt verschil: hoewel de vraag naar antidepressiva na een uitbarsting van kritische media-aandacht even inzakt, herstelt deze zich iets later weer.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s