Waar bemoeizorg zich mee bemoeit

Een taak voor ervaringsdeskundigen
Dieke Boertien, Jet van der Velden en Jeroen Zoeteman

Notoire zorgmijders kunnen weer op de rails geholpen worden door mensen die vergelijkbare ervaringen hebben. In een relatie van gelijkwaardige wederkerigheid met een ervaringsdeskundige ontstaat ruimte voor subjectief herstel. Cliënten in de psychiatrie die daarnaast soms verslaafd zijn, geen dak boven hun hoofd hebben en zorg uit de weg gaan, hebben vaak een intensievere vorm van zorg nodig: bemoeizorg. Bemoeizorg wordt toegepast als overduidelijk blijkt dat de cliënt zijn eigen belang systematisch ondermijnt en niet in staat is om op adequate wijze hulp te aanvaarden. De zorgmijdende patiënt wil in eerste instantie (door slechte ervaringen of door het ontbreken van ziekte-inzicht) geen hulp bij zijn gezondheid maar vaak wel bij zijn maatschappelijke problemen. In de afgelopen jaren is daarvoor vaak het act (Assertive Community Treatment)-hulpverleningsmodel als vorm van bemoeizorg ingezet.

Het officiële act-model (beschreven in Allness e.a., 2003) schrijft inzet van ervaringskennis voor, ter bevordering van ‘herstel’. Dit blijkt in de praktijk niet eenvoudig vorm te geven. Er ontstaat vaak verwarring over de opvatting van het begrip herstel, over de betekenis van ervaringskennis, de rol van ervaringsdeskundige en diens relatie tot de hulpverlening.

In dit artikel nuanceren wij het begrip ‘herstel’, om vervolgens te kijken hoe ervaringskennis hier het beste bij kan aansluiten en hoe deze kennis zich verhoudt tot (bemoei)zorg. Daarna bespreken we wat dit alles betekent voor de rol van ervaringsdeskundige.

Lees verder*

* Omdat het artikel afkomstig is uit de beveiligde databanken van de HvA, staat het artikel op Intranet.
Inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Waar bemoeizorg zich mee bemoeit

  1. sjak van den broek zegt:

    mooi boek voor het vak outreachend werken??
    Sjak van den Broek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s