Misbruik in jeugdzorg in media overschaduwd door misbruik katholieke kerk

Het onderzoek naar misbruik in de jeugdzorg van de commissie-Samson kreeg minder aandacht in de media dan het misbruik in de katholieke kerk. Maar het misbruik in de jeugdzorg is geenszins verleden tijd.

‘Mijn misbruiker behoorde niet tot de katholieke kerk, maar maakt dit het minder erg?’ vroeg Carla zich af in haar brief aan de Volkskrant. Het is een vraag die meer slachtoffers van misbruik in de jeugdzorg zich de afgelopen jaren stelden. Het werk van de commissie-Samson, die sinds de zomer van 2010 seksueel geweld bij uit huis geplaatste kinderen onderzoekt, heeft steeds in de schaduw gestaan van het onderzoek naar misbruik in de katholieke kerk door Wim Deetman.

Gedeeltelijk is dat te verklaren doordat de commissie onder leiding van oud-procureur-generaal Rieke Samson de tweede was die onderzoek ging doen. De heftigste maatschappelijke verbazing over wijdverbreid seksueel misbruik in instituties was al door ‘Deetman’ opgevangen. Bovendien speelde bij de rooms-katholieke kerk mee dat de gruwelijke verhalen over misbruik aansloten bij de onder veel Nederlanders toch al groeiende afkeer van het Vaticaan, met zijn achterhaalde ideeën over homoseksualiteit en anticonceptie.

Ervaringsdeskundige
Maar dat is niet het enige. Om een onderwerp op de kaart te zetten, zijn ervaringsdeskundigen nodig die bereid zijn in de media hun verhaal te doen. En die bleken voor de commissie-Samson veel moeilijker te vinden dan voor de commissie-Deetman. Dat is te verklaren uit de achtergrond van de slachtoffers. Kinderen die door de rijksoverheid in een jeugdzorginstelling werden en worden geplaatst, hebben gemeen dat zij geen stabiele thuisbasis hebben. Hun ouders zijn verslaafd, gewelddadig of psychiatrisch patiënt.

Het misbruik in de instelling was voor deze slachtoffers dus de tweede keer dat zij aan hun lot werden overgelaten. Dat is een verschil met kinderen in katholieke instellingen, die in veel gevallen wel een redelijke band met hun eigen ouders onderhielden. Om naar buiten te treden, een taboe te doorbreken, moet je stevig in je schoenen staan. En door die dubbele kwetsbaarheid is dat het nu juist waar het de slachtoffers in de doelgroep van Samson vaak aan ontbreekt.

De enkelingen die wel over het verleden durfden te vertellen, verhaalden van andere misbruikslachtoffers die door alle ellende aan de drugs raakten of zichzelf van het leven beroofden.

Lees verder:

Sterk verhoogd risico
Het onderzoek van Samson is des te relevanter omdat ook de kinderen die op dit moment in een jeugdzorginstelling of pleeggezin verblijven, nog steeds een sterk verhoogd risico lopen. In mei kwam via de Volkskrant al een deelrapport van de commissie naar buiten. Daarin stellen onderzoekers van de Universiteit Leiden dat uit huis geplaatste jongeren drie tot vier keer vaker seksueel misbruik meemaken dan kinderen die bij hun ouders wonen. Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn zelfs tien keer vaker slachtoffer.

Tussen 2008 en 2010 kwam misbruik in de jeugdzorg ‘schokkend vaak’ voor, stellen de wetenschappers. Het aantal meldingen van seksueel misbruik in de zorg die de inspectie dit weekend via RTL Nieuws openbaarde, geven evenmin een rooskleurig beeld. Tussen 2007 en medio 2012 werden 412 zaken gemeld. Seksueel misbruik in de jeugdzorg is dus geenszins verleden tijd. Aan Samson de taak om daar vandaag een zinnig antwoord op te formuleren.

Bron Volkskrant

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

2 reacties op Misbruik in jeugdzorg in media overschaduwd door misbruik katholieke kerk

 1. Geschokt moet ik vernemen dat mw Samson geen ervaringsdeskundige mbt onderzoeken kon vinden. Bij deze geef ik aan, dat er vele ervaringsdeskundige zijn maar worden onthouden. Als je reactie leest van slachtoffers worden ze afgehouden in hun ogen.
  En het tweede dat ik schokkend vind, dat mw Samson Procureur Generaal is geweest van Justitie.
  Onzerzijds kunnen we onderbouwend weergeven door correspondentie dat 12 jaren geleden vele kennisdragers van op de hoogte zijn. Onzerzijds hebben we de laagste tot de hoogste geledingen voorzien, van inhouden van zwartboeken over de handelswijze zijnde seksueel misbruik en wat betreft wat er in geledingen van de Jeugdzorg afspeelde mbt het voerende beleiden. onzerzijds hebben we een 35 jaren lang de inhouden afgegeven. We hebben vele dossiers waar men het uit kan vernemen. Ja om te hebben moeten vernemen uit monde van mw Samson dat men geen personen kon vinden die de zaken uiteen konden zetten zijnde misbruik binnen instellingen etc en het falend voerend beleid mbt jeugdzorg. Berust niet op waarheid. Men is wel degelijks binnen de geledingen van justitie kennisdrager, maar men heeft zich al wetend moedwillig van onthouden. Dat kan door mij zo omschreven worden, omdat we hetgeen kunnen onderbouwen met feiten waarheidsbevindingen inhouden van rapportages. Maar zo kan men zien hoe en waardoor en door wie men onnodig het slachtoffer wordt, Waardoor al die onnodige verspillingen van tijd en geld en slachtoffers tot stand gebracht worden. En waardoor de drie gś parten spelen de geest gevoel en gedrag bij zovelen en hun toekomst niet meer gewaarborgd is En onnodig daar geraken , wat voorkomen had kunnen worden. Ja woorden schieten tekor.t Men is al 35 jaren op de hoogte en heel zeker de voorgaande laatste vijftien jaren. Men is in boekvormen aan zwartboeken aan ervaringen met alles wat nu dagelijks nieuws is op de hoogte gesteld. En daar kan men vernemen van de rechtsongelijkheid en hoe gezinnen onschuldig het slachtoffer worden, met personen die door misbruik is geconfronteerd geweest in een gezin of in tehuis, Kennisdrager al die voorgaande jaren. Ook die die organisaties personen die toezicht moeten houden zijn al de voorgaande jaren op de hoogte gesteld en zijn dus ook kennisdragers. Kunnen we allemaal onderbouwend weergegeven. Nav deze aangelegenheden en rechtsongelijkheid heb ik het besluit genomen om op 3 november 2012 in het Cultureel Centrum Den Herd in Bladel een lezing een uiteenzetting ga geven. Daar kan men ook vernemen Hoe en waardoor en door wie rechtsgelijkheid wordt onthouden. En of men al die voorgaande jaren die we onzerzijds hebben omschreven, partijen kennisdrager zijn etc.
  Ja de lezing die ik geef draag ik op aan wijlen de moeder van mijn kinderen allerliefste vrouw die heeft tot 48 uur voor haar dood gestreefd, waar we tot heden dagen voor streven met hetgeen wat ze heeft moeten door maken van kinds af aan tot haar dood.

 2. Inspiratie Groep zegt:

  Laurens, bedankt voor je indrukwekkend en kritisch commentaar !!!
  En veel succes met je lezing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s