Kwetsbare groepen

Kwetsbare groepen jongeren en problematisch middelengebruik
Anke Snoek, Elske Wits, Jaap van der Stel, Dike van de Mheen

Resultaten Scoren wil de komende jaren richtlijnen, protocollen en/of interventies ontwikkelen voor selectieve preventie en geïndiceerde preventie en voor behandeling en zorg voor kwetsbare groepen jeugdigen die te maken hebben met middelenproblematiek en verslavingsgedrag. Selectieve preventie is gericht op individuen uit een deel van de bevolking waarbij het risico op het ontwikkelen van een probleem aanzienlijk groter is dan gemiddeld. Geïndiceerde preventie is gericht op individuen die wel klachten of symptomen hebben, maar die niet voldoen aan diagnostische criteria voor een stoornis; of die biologische kenmerken hebben die duiden op een predispositie voor een stoornis (Cuijpers, 2006).

Recent heeft Resultaten Scoren een literatuurstudie uit laten voeren naar behandeling en zorg voor jeugdige verslaafden (Smit, Verdurmen, Monshouwer & Bolier, 2008). In 2009 is een update van deze studie uitgevoerd (Moons & De Weert, in press). Ook naar universele preventie is al veel onderzoek gedaan. Over selectieve preventie en geïndiceerde preventie is echter nog weinig bekend uit onderzoek dat houvast biedt voor richtlijnontwikkeling. Ook zijn er weinig methodieken beschikbaar die gelden als good/best practices.
Er is meer kennis nodig over methoden voor het voorkomen, signaleren en het integraal aanpakken van aan middelengebruik en verslavingsgedrag gerelateerde problematiek gecombineerd met psychische of gedragsproblemen.

Lees Rapport: Kwetsbare Groepen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rapport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s