De cirkel sluiten

Van betekenisgeving naar nieuw contact
Door Jakob van Wielink en Leo Wilhelm

Is begeleiding op het niveau van zingeving voorbehouden aan de geestelijk verzorger of pastor, of is er binnen coaching ook plaats voor? Wij denken het laatste en zien het ook nauwelijks als een keuze. Het feit dat veel begeleidingsvraagstukken in de coachingspraktijk raken aan wat Bateson (2000) in zijn theorie van de logische niveaus van verandering het identiteitsniveau (wie ben ik?) en het zingevingsniveau (wat is mijn missie?) noemt, lijkt deze aanname te onderstrepen.

Zingeving en betekenisgeving lijken grote woorden, die we vooral reserveren voor het nadenken over ons leven wanneer er ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden. Verliezen zijn dergelijke ingrijpende gebeurtenissen; verliezen van datgene en diegenen aan wie we ons gehecht hebben en met wie we betekenisvolle relaties zijn aangegaan.

Contact
De cirkel van hechting en verlies (Kohlrieser, 2006; Veenbaas, 2007) beschrijft de stadia
die we als mensen doorlopen in het contact met anderen: van contact, via hechting en onvermijdelijk verlies, door de rouw heen, en uiteindelijk dankzij betekenisgeving naar nieuw contact. Deze stap van betekenisgeving noemen we ook vaak zingeving. In begeleiding blijkt dit bij coachees vaak weerstand op te roepen, terwijl de term betekenisgeving wel geaccepteerd lijkt te worden.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s