Tien vragen die er toe doen

Zingevings-verkenningsvragen als hulpmiddel

Uit onderzoek van o.a. Movisie blijkt dat hulpverleners met betrekking tot het thema zingeving concrete handvatten missen. De verkenningsvragen in dit document zijn afkomstig van de Utrechtse stedelijke werkgroep Zingeving en omgaan met verlies. De vragen zijn bedoeld als een mogelijk handvat om bij zingeving stil te staan.

De vragen kunnen gebruikt worden in een gesprek tussen cliënt en hulpverlener. Ze lenen zich hierbij ook goed als oefening om met volle aandacht te luisteren naar de ander: zonder afleidende gedachten bij de luisteraar. Natuurlijk kunnen de vragen ook gebruikt worden voor puur indivduele reflectie en overdenking.

Het is belangrijk om de vragen vanuit een moment van ontspanning of meditatie te bekijken. Neem/geef dan ook de tijd om vragen te laten bezinken. Neem bijvoorbeeld een vraag mee om bij stil te staan bij een wandeling door het park.

Het gaat er namelijk niet om om de vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Het gaat erom dat antwoorden boven komen die van een diepere laag komen dan anders, antwoorden die mogelijk ook zullen verrassen. De vragen zijn ontleend aan belangrijke dimensies van zingeving. Een van de dimensies van zingeving is het ontdekken van wat waardevol is voor een persoon. Dit betekent het stilstaan bij de dromen en belangrijkste verlangens van de persoon: waar loop je warm voor, welke dromen zijn er of waren er in het verleden?

Voor een deel betreft het hier overigens ook een herontdekken van dromen. Veel mensen zullen een belangrijk deel van hun ambities en dromen ver weg gestopt hebben; om deze dromen weer naar boven te krijgen is cruciaal. Naast het ontdekken van inspirerende doelen gaat het hierbij ook om het (her)ontdekken van ‘flow-activiteiten’: van welke activiteiten gaat de energie stromen?

Lees verder: Tien vragen die er toe doen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s