Zin in Zorg?

Reflecties en gesprekken over zingeving aan mantelzorg
Sybille Opdebeeck, Hildegard Van Hove, Chantal Van Audenhove

Iedere mens bouwt, op basis van de culturele context en op basis van zijn of haar ervaringen, sociale relaties, kennis en overtuigingen een betekenisstructuur (Marris, 1982) of een wereldbeeld (ter Borg, 1998) op. Deze betekenisstructuur vormt het referentiekader van waaruit men de omgeving en alle nieuwe gebeurtenissen die zich aandienen interpreteert. De betekenisstructuur is van fundamenteel belang voor de identiteit van het individu, omdat men op basis van deze structuur de link kan leggen tussen verleden, heden en toekomst en omdat men zich via deze betekenisstructuur kan oriënteren in de samenleving (Hijmans, 1994; ter Borg, 1998). Op basis van de betekenisstructuur bewaart men als het ware de rode draad in zichzelf en in het eigen leven.

2.1 Zingeving en betekenisgeving
Zingeving en betekenisgeving worden door verschillende auteurs als synoniem beschouwd. Zo omschrijft Dobbelaere (1982) een zingevingssysteem als ‘een coherent geheel van opvattingen en praktijken, die verankerd liggen in een overkoepelend symbolisch referentiekader op basis waarvan mensen betekenis geven aan hun leven’. Van Zanten – van Hattum (1994) omschrijft zingevingsvragen als ‘de vragen waarbij je niet zozeer wilt weten of begrijpen hoe iets komt, maar waarbij je wilt zoeken naar de diepere betekenis ervan’. Een zingevingssysteem is voor haar een ‘geheel van aanleg en opvoeding, waarden en normen, herinneringen en verwachtingen, beelden en opvattingen, met behulp waarvan een mens zijn leven zin en richting geeft.’. Deze omschrijvingen van zingeving komen in wezen overeen met onze omschrijving van betekenisgeving.
In dit boek wordt de voorkeur gegeven aan een bredere interpretatie van het concept betekenisgeving, waardoor het concept ‘zingeving’ in het concept ‘betekenisgeving’ wordt ingesloten.

Lees rapport

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rapport, Zingeving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s