Weg met de overdiagnostiek en patiëntje-nooit-genoeg

Ingrijpen in de zorg: wat kost het, en wat levert het op?
Margreet Fogteloo / Groene Amsterdammer

De kosten voor de gezondheidszorg zijn zo hard gestegen dat bezuinigen alléén niet helpt om de trend enigszins te keren. Er tekent zich een cultuuromslag over ziekte en gezondheid af: niet alles behandelen, en niet alles eisen.

Verkeersongelukken, mishandelde kinderen, comazuipers, hartinfarcten, botbreuken op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis is het vaak een gekkenhuis . Deze onvoorspelbare, ernstige gevallen komen boven op een vaste stroom aan huis-tuin-en-keukenproblematiek. Geen arts zal hardop zeggen hoeveel ongeduld en onzin hij ook op de eerste hulp ziet langskomen.
Onnodig bezoek aan de nooddienst of de huisarts willen de vvd en de pvda straks beboeten. Althans, dit stond in een vorige week uitgelekt vertrouwelijk document uit de formatieplannen. De onderhandelaars spreken ook over een extra eigen bijdrage tot maximaal 150 euro per zorguitgave , die naast het eigen risico zou komen.

Deze drempelverhogende plannen passen in een breed gevoel van urgentie om de uitdijende zorgkosten aan banden te leggen. De cijfers liegen er niet om. De zorgkosten zijn al sinds begin jaren zeventig in hoog tempo toegenomen en groeiden de laatste twaalf jaar helemaal explosief, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau (cpb). Tussen 1999 en 2011 zijn de kosten gestegen van jaarlijks 45 miljard naar bijna 90 miljard. Een modaal gezin geeft nu al circa 25 procent van zijn inkomen uit aan zorg gemiddeld meer dan elfduizend euro per jaar. Als de trend doorzet zullen de kosten in de komende decennia bijna verdubbelen. Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen?

Lees verder*

* Omdat het artikel afkomstig is uit de beveiligde databanken van de HvA, staat het artikel op Intranet.
Inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s