Wetenschappelijk onderzoek: mindfulness op scholen effectvol

Joop Hoek / Boeddhistisch Dagblad

Uit en deze zomer afgerond onderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven blijkt dat mindfulnesstrainingen jongeren beschermen tegen psychische problemen. Er zijn voorzichtige plannen om mindfulness standaard in te voeren op middelbare scholen in Vlaanderen. Ten opzichte van andere Europese landen kampt België met een relatief hoog aantal zelfdodingen onder jongeren. De uitslag van het onderzoek door KU Leuven wordt dit najaar gepresenteerd. Het is het eerste onderzoek ter wereld met deze omvang.

Er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness op hele jonge kinderen. In samenwerking met de Vlaamse organisaties ‘Ga voor geluk’ en ‘Mindfulness’ van mindfulnesstrainer dr. David Dewulf , werkte KiddyMinds, dat een mindfulnessprogramma voor jonge schoolkinderen heeft ontwikkeld, twee jaar lang aan een project op lagere scholen.

Het werd gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van mindfulness , dat werd uitgevoerd door de dienst orthopedagogie van de Universiteit Gent. Van 2008 tot 2011 werd het acht weken KiddyMinds-programma gegeven aan kinderen op veertien scholen. De resultaten zijn positief, de kinderen konden zich onder meer beter concentreren en angsten van zich afzetten.

De uitslag van het onderzoek door de KU Leuven naar de effecten van mindfulness op middelbare scholieren, is ook bij de Vlaamse minister van Welzijn en Volksgezondheid positief ontvangen. In het kader van een actieplan suicidepreventie laat de minister de mogelijkheden van het geven van mindfulnesstrainingen op middelbare scholen verder onderzoeken.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mindfulness, Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s