Sociaal werkers moeten niet therapeutiseren

Hans van Ewijk

De moderne samenleving stelt andere eisen aan burgers én dus ook aan de rol van sociaal werk. Sociaal werkers moeten niet therapeutiseren, medicaliseren of onderwijzen, maar socialiseren. Een pleidooi van Hans van Ewijk voor een pragmatische aanpak van sociaal werk, met een sense of coherence.

Afkomst en persoonlijke kenmerken bepaalden lang onze maatschappelijke rol en positie. Wij leven echter niet meer in een plaatsgevende, maar in een plaatszoekende samenleving. We krijgen geen plaats toebedeeld, maar moeten onszelf positioneren. We moeten onszelf kunnen verkopen. Niet alleen op de arbeidsmarkt, zoals Marx betoogde, maar ook in het sociale domein moeten we vechten voor een eigen plek, onze eigen weg kiezen en ons leven zin geven. Dat zet het leven onder druk.

Met deze verschuiving is ook de focus en het terrein van het sociaal werk en onderzoek gewijzigd. We denken niet langer in termen van achterstanden en stoornissen, van ‘toestanden’, maar in termen van sociaal gedrag en sociale verhoudingen (van Ewijk, 2010).

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s