Presentie in de palliatieve zorg

De kwetsbaarheid van de palliatieve patiënt
Door M.Grypdonck

Mensen die in de palliatieve fase verkeren zijn inderdaad zeer kwetsbaar en vaak ook zwaar  gekwetst. Ze zijn zich ook van hun kwetsbaarheid bewust.  Alle mensen zijn kwetsbaar, maar palliatieve patiënten in een grote mate.  Palliatieve patiënten zijn kwetsbaar omdat ze het leven moeten verlaten. Veel mensen die zichzelf nog te jong vinden – en dat heeft maar beperkt met leeftijd te maken, mensen die nog veel te doen hebben, mensen die nog zo nodig zijn, kunnen de vraag “waarom ik?” maar moeilijk achterwege laten. Wie de vraag niet achter zich kan laten gaat vaak in verzet of wordt depressief. Dat verzet maakt erg kwetsbaar. Het bouwt als het ware een muur om de persoon heen, waardoor hij niet meer bereikbaar is en alle lijden en verdriet dat zich
daarbinnen afspeelt, alleen moet dragen. Hij is dan onbereikbaar voor elke vorm van troost. Ook voor de familieleden is hij niet meer bereikbaar.  Andere mensen zien we in staat om tevreden op hun leven terug te kijken. Ze heb ben een goed leven gehad; het is (erg) jammer dat het nu ten einde is, maar het is goed geweest.

Dankbaarheid overheerst en wikkelt het verdriet in, zodat de scherpe kanten er minder door kwetsen.
Voor allen geldt dat ze  voelen dat ze de laatste weg alleen (zullen) moeten gaan, hoe goed ze ook omgeven zijn. Sommigen biedt het geloof rust en zekerheid, maar zowel voor gelovigen als voor niet gelovigen en de grote groep mensen die zelf niet goed meer weten wat ze geloven, blijft de dood, in zijn onbekendheid en absoluutheid huiveringwekkend. Over deze angst zullen ze ze soms wel, vaker niet spreken en hij treft zowel henzelf als hun familieleden.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s