Trends in drugsgebruik in Europa

Reactie Trimbos-instituut op het Jaarverslag 2012 van het EMCDDA

Jaarverslag 2012 van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA). Het bevat een overzicht van de stand van zaken van de drugsproblematiek in Europa.

Heroïnegebruik op zijn retour
Het EMCDDA[1] constateert in het nieuwste Jaarverslag 2012 over de stand van de drugsproblematiek in Europa dat heroïnegebruikers weliswaar vaak langdurig zorg nodig hebben, maar dat tegelijk sinds 2007 een daling is geconstateerd in het aantal ‘nieuwkomers’. In Nederland is deze trend al langer aan de gang. Dat zien we bijvoorbeeld in de statistieken van de hulpverlening. Het aantal heroïnecliënten is in de afgelopen tien jaar tijd gedaald van bijna 16 duizend naar 11 duizend. De meesten zijn oude bekenden van de verslavingszorg, de nieuwe aanwas is gering. In 2011 werd vier procent van de heroïnecliënten voor het eerst ingeschreven. De gemiddelde leeftijd van deze groep stijgt en was in 2011 46 jaar. Een op de zes a zeven heroïnegebruikers is een 55-plusser.

In een aantal landen is melding gemaakt van acute (of soms langduriger) tekorten van heroïne op de markt, Daardoor zouden gebruikers overstappen op andere opiaten, die soms veel sterker werken en een hoger risico op overdosering (bijv. fentanyl), of op geheel andere middelen (zoals benzodiazepines). In Nederland zijn hiervoor geen aanwijzingen.

Ook het aantal heroïnesterfgevallen (per miljoen inwoners) behoort in Nederland al jaren tot de laagste van Europa. In 2010 overleden er 94 mensen door een drugsoverdosis, waarvan in 37 gevallen opiaten (zoals heroïne en methadon) de primaire oorzaak waren. Ook wat betreft de gesignaleerde daling in het aantal en percentage spuiters loopt Nederland in de voorhoede. Ongeveer een op de tien heroïnegebruikers had in 2011 in het voorafgaande jaar gespoten. In veel andere landen is dat ondanks een Europese dalende trend, beduidend hoger (bijv. 32% in Duitsland, 46% in Italië, 67% in Finland, tot meer dan 80% in de Baltische Staten). Dit lage percentage spuiters in Nederland als ook het afgenomen risicogedrag – er worden minder (vuile) spuiten gedeeld – verklaren waarom het aantal nieuwe besmettingen met hiv zo sterk is gedaald.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rapport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s