Pesten: Bestrijden is veel beter dan strafbaar stellen

Er is veel vertrouwen in de werking van het strafrecht en straffen. Dat is mooi, maar niet als het strafrecht wordt beschouwd als een wondermiddel voor ieder serieus maatschappelijk probleem. Twee weken geleden beroofde een jongeman zich van zijn eigen leven omdat hij zijn ‘hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten’ werd. Niemand die het zag. Een dieptrieste zaak, die meer dan ooit bewijst dat pesten een urgent en zeer serieus probleem is, dat een stevige aanpak verdient.

Door Jeroen Recourt, woordvoerder Justitie Tweede Kamerfractie PvdA

Maar niet door het strafbaar te stellen. De afgelopen week waren vele pleidooien te horen voor een verbod op pesten. De strafpleiter Richard van der Weide stelde zelfs voor om pesten strafbaar te stellen voor kinderen vanaf tien jaar.

Verbieden!
Dat zien we steeds vaker. Als er iets misgaat, wordt er meteen naar het strafrecht gewezen: Verbieden! Strafbaar stellen! Afgelopen week alweer twee keer. Vechtsportgala’s en illegaal verblijf in Nederland moeten verboden worden! Allemaal serieuze problemen waarvan verwacht wordt dat het strafrecht een oplossing zal bieden.

Op mijn beurt zeg ik: onzin! Het is nog nooit gelukt en het gaat nooit lukken. Met het strafbaar stellen van drugshandel is de handel niet verdwenen; hij is slechts gecriminaliseerd. De makkelijke roep om strafbaarstelling, niet in de laatste plaats door de politiek, leidt er toe dat de moeilijke zoektocht naar werkelijke bestrijding wordt overgeslagen. Het werkt dus vaak contraproductief.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s