Jongeren en hun geloof

Geloofsbeleving van religieuze jongeren in de Nederlandse samenleving
Verwey Jonker Instituut

In deze publicatie doen wij verslag van het onderzoek Jongeren en hun geloof dat het Verwey-Jonker Instituut en FORUM in de periode 2009-2010 hebben uitgevoerd. Het onderzoek geeft inzicht in de geloofsbeleving en ondersteuningsbehoeften van christelijke, hindoe- en joodse jongeren in Nederland. Centrale vraag is hoe religieuze jongeren hun geloof beleven en vormgeven in de Nederlandse, goeddeels seculiere context. Jongeren en hun geloof is een vervolg op het onderzoek Jongeren en hun islam (Pels, De Gruijter &
Lahri, 2008), waarin moslimjongeren centraal stonden. Uit dat onderzoek bleek dat voor moslimjongeren hun religieuze identiteit belangrijk is en dat zij actief bezig zijn met (de ontwikkeling van) hun geloof. Moslimjongeren bleken veel behoefte te hebben aan ondersteuning bij de ontwikkeling van hun eigen (moslim)identiteit.
De inzichten uit Jongeren en hun islam roepen de vraag op hoe religieuze jongeren met een ander dan het islamitische geloof hun geloof beleven en vormgeven en wat hun eventuele ondersteuningsbehoeften zijn. In Jongeren en hun geloof staan daarom de ervaringen van christelijke, hindoe- en joodse jongeren centraal. Met de keuze voor deze religies bestrijken we het grootste deel van de religieuze jongeren in Nederland. Het laatste onderdeel van deze publicatie betreft een vergelijking tussen de islamitische, christelijke, hindoe- en joodse jongeren.

Lees verder: Jongeren en hun geloof

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rapport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s