Meedogenloos straffen voorkomt misdaad niet

De overheid wil tegen criminaliteit en in de jeugdproblematiek bij voorkeur alleen nog maar wetenschappelijk bewezen middelen inzetten én veel harder straffen. Maar het blijkt juist dat louter hard straffen de kans op recidive alleen maar vergroot.

Amy-Jane Gielen, Justus Uitermark en Marcel Ham / Sociale Vraagstukken

‘Voor ons gaat repressie en preventie hand in hand. Wij hebben het slachtoffer centraler gezet, waar eerder te vaak alleen de dader centraal stond’, aldus staatssecretaris Fred Teeven en minister Ivo Opstelten in reactie op de kritiek van PvdA’ers Ahmed Marcouch en Jeroen Recourt dat het roer om moet bij het Ministerie van Justitie. Het wegslopen van welzijnsactiviteiten, therapieën en begeleidingstrajecten voor daders is voor de VVD-bewindslieden het ‘slachtoffer centraal stellen’. Die inzet lijkt moeiteloos samen te gaan met een keuze om alleen te doen wat bewezen werkt. Voor Teeven en Opstelten ís repressie preventie, want door hard straffen zullen daders hun lesje wel leren. Maar het blijkt ingewikkelder te liggen.

‘What counts is what works’, aldus Tony Blair. De voormalige Britse premier was in het Verenigd Koninkrijk vanaf 1997 verantwoordelijk voor de introductie van het evidence based werken op maatschappelijke terreinen als onderwijs en hulpverlening. Niet langer zouden ideologische motieven centraal staan bij de keuze voor beleid, maar wetenschappelijke kennis. Ook aan Nederland is die what works-wind niet voorbijgegaan.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s