Plegers praten niet

Jeugdzorg / Misbruik in de hulpverlening
Door Margreet Fogteloo en Nina Polak / Groene Amsterdammer

Het rapport-Samson over seksueel misbruik in de jeugdzorg werd begin oktober met verbijstering ontvangen. Hoe is het mogelijk dat hulpverleners daders worden? En hoe nu verder? De hulpverlening moet werken aan zichzelf.

Esmeralda is elf jaar als ze in 2007 door haar vader wordt mishandeld en met geweld seksueel misbruikt. Na een melding door een lerares op school, die regelmatig blauwe plekken bij haar constateert, wordt er een onderzoek ingesteld naar de thuissituatie. De kinderrechter beslist tot een uithuisplaatsing; ze komt in een ¬residentiële instelling. Als ze dertien is krijgt haar groep een nieuwe leider, Winston. Hij is heel aardig voor haar, omringt haar met extra aandacht en dat vindt ze natuurlijk fijn. Maar dan begint het. Hij verschijnt op haar kamer om te praten, maar plotseling streelt hij haar bovenbeen en gaat met zijn hand in haar bloesje. Hij is verliefd, zegt hij.

Van het een komt het ander. Ze moet hem pijpen. Esmerada wil dat niet maar kan niet tegen hem op en geeft toe. Daarna nog een paar keer, en uiteindelijk vindt er geslachtsgemeenschap plaats. Ze mag het aan niemand vertellen, het is hun geheim, want anders wordt hij ontslagen en zit hij zonder werk.
Dit is een van de gevallen die worden beschreven in het onlangs verschenen rapport Omringd door zorg, toch niet veilig van de commissie-Samson. In 2010 hadden de ministers van Jeugd en Gezin en van Justitie besloten om, in navolging van de commissie-Deetman, onderzoek te doen naar seksueel misbruik van kinderen die onder de verantwoordelijkheid van de overheid in instellingen zijn geplaatst in de periode tussen 1945 en heden. De vraag was of er in de jeugdsector net als binnen rooms-katholieke internaten meer aan de hand was dan al jaren werd vermoed.

Lees verder*

* Omdat het artikel afkomstig is uit de beveiligde databanken van de HvA, staat het artikel op Intranet.
Inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s