Ouderenmishandeling uit de taboesfeer?

Actieplan VWS helpt! / Movisie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een meerjaren actieplan opgesteld om ouderenmishandeling te bestrijden en uit de taboesfeer te halen. De komende tijd (van 2011-2014) stelt zij per jaar € 10 miljoen beschikbaar voor het Rijk, gemeenten, professionals en vrijwilligers om hier concreet mee aan de slag te gaan.

Tijdenlang was het een taboe om te spreken over ouderenmishandeling. Maar de laatste jaren komt dit onderwerp al iets meer aan het licht. Het is tijd om de oogkleppen af te doen en tot actie over te gaan. ‘Het risico van het geweld moet zo vroeg mogelijk stoppen, de positie van het slachtoffer moet worden versterkt en de pleger moet worden aangepakt, om herhaling te voorkomen’, aldus staatssecretaris van VWS Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner in haar brief aan de Tweede Kamer.

Ouderen in veilige handen

Ouderenmishandeling is het handelen of het nalaten van handelen van al degenen die in een terugkerende persoonlijke of professionele relatie met de oudere (iemand van 65 jaar of ouder) staan. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner: ‘Hierdoor lijdt de oudere persoon lichamelijke en/of psychische en/of materiële schade. Van de kant van de oudere is sprake van een vorm van gedeeltelijke of volledige afhankelijkheid’.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s