‘Criminele verslaafden verdienen niet in de eerste plaats zorg, maar een celstraf’

Verslaving is geen stoornis, maar een keus, vindt rechter Rinus Otte. Hij pleit voor eerherstel van de celstraf. Want verslaafden die crimineel gedrag vertonen, verdienen niet in de eerste plaats zorg, maar straf / Door Rinus Otte

Een ernstig verslaafd mens is vaak een gekweld mens die zich regelmatig schuldig maakt aan verwervingscriminaliteit, zoals een inbraak om heroïne te kopen. Meer dan de helft van de gevangenen kampt met verslavingsproblemen. Zijn ze verantwoordelijk voor hun verslaving?

Waarom straffen?
Veel psychiaters en psychologen vinden dat een verslaafde geen vrije keuze heeft, verslaving is een stoornis. Waarom zou je dan straf opleggen als iemand het niet kan helpen? De hulpeloze moet geholpen worden en dan wordt de samenleving gevrijwaard van nieuwe misdrijven. Het klinkt zo simpel, maar het is het niet.

Al was het maar omdat je, als je de vraag naar verslaving en schuld voorlegt aan zes psychiaters, je evenzoveel uiteenlopende antwoorden krijgt. Dit kippenhok aan meningen verraadt hun grote verdeeldheid. Wat zij vertolken zijn wisselende opvattingen over maatschappelijk gedrag.

Ik hecht niet veel betekenis aan de ‘wereldorganisatie van psychiaters en psychologen’ met hun dsm-4 (het handboek met stoornissen, dsm-5 is in de maak) die verslaving als stoornis aanmerkt. Ook heb ik weinig op met de vele deskundigen die verslaving als medisch probleem kwalificeren.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s