Hoezo crisis? Zo rijk waren we nog nooit

Door zo veel te praten over de crisis die geen crisis is, praten we onszelf een echte crisis aan. We maken elkaar ongerust, vindt Arjo Klamer.

Geen gesprek gaat voorbij of het woord ‘crisis’ valt wel. Politici hebben er de mond vol van. De media hebben het over niet veel anders. Alles is in crisis.Het financiële systeem, de euro, de economie, het milieu, het sociale klimaat – ze zijn allemaal in crisis. Ondertussen hebben de sinterklaasverkopen records gebroken. De AEX-index klimt weer omhoog. Schiphol blijft druk met vakantiereizigers. Hetmerendeel van de Nederlanders geniet van het gebruikelijke salaris of pensioen. We zijn, op een paar procenten na, nog nooit zo rijk geweest.

Hoezo crisis?

Het begrip ‘crisis’ is bedoeld om duidelijk temaken dat het onderliggend systeem fundamenteel niet meer deugt. Het gevolg is grote verwarring. De enige uitweg is een ingrijpende verandering. We hebben in ons persoonlijk leven een crisis als er iets gebeurt waarop we niet gerekend hebben en waardoor alles in de war raakt. Eerst proberen we er nog mee om te gaan met oude reflexen, maar die werken niet meer. Alleen door ons leven radicaal te veranderen, kunnen we verder.

Lees verder*

* Omdat het artikel afkomstig is uit de beveiligde databanken van de HvA, staat het artikel op Intranet.
Inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s