Zelfconfrontatie als onderzoeksmethode

Dieuwertje Bakker

In de jaren zeventig ontwikkelde Hermans zowel de waarderingstheorie als de zelfconfrontatiemethode: een dialogische methode voor begeleid zelfonderzoek. De methode kent inmiddels talloze variaties en aangepaste toepassingen voor individuele of teambegeleiding en inspireert nog dagelijks vele coaches en therapeuten (1995).

Minder bekend is dat de zelfconfrontatiemethode ook gebruikt wordt als onderzoeksmethode. De zelfconfrontatiemethode is vooral toepasbaar bij onderzoeksvragen die betrekking hebben op persoonlijke ervaringen en bij vragen waar respondenten alleen via een begeleid, intensief zelfonderzoek antwoord op kunnen geven. Dit kan zijn omdat de antwoorden niet zomaar te formuleren zijn of naar diepere lagen verwijzen die met gevoelens of persoonlijke betekenisgeving te maken hebben. Het gaat dan om vragen
naar religieuze ontwikkeling, betekenis van symbolen, opvoedingswaarden, professionele identiteit, leven met beperkingen (Gerritsen, 1994; Van Loon, 1996; Bakker, 2004; Vloet, 2008; Fuchs, 2008).

Een onderzoek met behulp van de zelfconfrontatiemethode levert verbale en getalsmatige gegevens op die apart én in relatie tot elkaar informatie geven over de onderzoeksvraag. In dit artikel wordt een proeve gegeven van de manier waarop de zelfconfrontatiemethode als onderzoeksmethode kan worden gebruikt. In dit geval gaat het om de vraag hoe normatieve professionalisering van docenten er in de praktijk uitziet. Het betreft hier docenten levensbeschouwelijke vorming of ethiek die zijn opgeleid aan de Universiteit voor Humanistiek/HumanistischVormingsOnderwijs (UvH/HVO).

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s