‘Indiase mannen worstelen met mondigheid van vrouwen’

In India zijn diepgaande sociale veranderingen nodig om het veelvoorkomende probleem van de verkrachting en aanranding van vrouwen aan te pakken. De Indiase samenleving zal haar houding en mening ten aanzien van vrouwen moeten herzien, zegt de Indiase hoogleraar Ratna Kapur

Er is sprake van een ‘crisis van de mannelijkheid’, stelde Kapur in de Indiase krant The Hindu, na de gewelddadige groepsverkrachting van een 23-jarige studente fysiotherapie in een bus in New Delhi, half december. De vrouw, die met een vriend naar de bioscoop was geweest, overleed twee weken later aan inwendig letsel. De zaak leidde tot grote commotie in India, waar verkrachtingen vaak onbestraft blijven.

Nieuwe werkelijkheid
Professor Kapur, die rechten doceert aan de Jindal Global School, bekritiseert de huidige achterstelling van vrouwen in India. Het land heeft zich nog niet aangepast aan de nieuwe werkelijkheid, meent zij. “Door de economische groei zijn er veel meer vrouwen op de arbeidsmarkt gekomen. Zij vervullen ook hogere functies en zijn veel zichtbaarder in het publieke domein. Maar de samenleving is niet voorbereid op deze aantallen, er is geen aandacht voor in het onderwijs. Het wordt tijd voor seksuele voorlichting op een manier die mannen en vrouwen gelijk stelt.”

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s