Wat werkt in multiprobleemgezinnen?

Tijne Berg – le Clercq, Mariska Zoon, Annemieke Kalsbeek / Nederlands Jeugdinstituut

Om multiprobleemgezinnen te helpen, is het van belang om op meerdere terreinen tegelijkertijd hulp te bieden aan zowel ouders en kinderen. Daarnaast is het belangrijk dat hulp intensief is, dat de hulpverlener de hulpverlening coördineert, zowel therapeutische als praktische hulp biedt en dat deze hulp in de leefomgeving van het gezin zelf wordt aangeboden. Uiteraard zijn ook de algemeen werkzame factoren van goed hulpverlenen van belang. Hoe de hulpverlener zich opstelt is nog belangrijker dan bij andere gezinnen. In de meeste gevallen hebben deze gezinnen namelijk een lange – intergenerationele – geschiedenis met hulpverlening, waardoor ze zich erg wantrouwend opstellen tegenover hulpverleners. Er zijn in binnen- en buitenland nog weinig goed opgezette effectstudies verricht naar specifieke interventies voor multiprobleemgezinnen. Het beschikbare, recent Nederlands onderzoek naar multiprobleemgezinnen bestaat grotendeels uit meer praktijkgericht evaluatieonderzoek. Interventies die veel werkzame factoren voor
multiprobleemgezinnen bevatten zijn Intensieve Pedagogische Thuishulp, wraparound care-model en de inzet van gezinscoaching. Deze lijken dan ook geschikt om in te zetten in multiprobleemgezinnen.

In dit document wordt een overzicht gegeven van werkzame factoren bij de hulp aan multiprobleemgezinnen. Daarnaast bevat dit document een beschrijving van interventies voor deze gezinnen. Een uitgebreide zoektocht leverde weinig (bruikbare) buitenlandse bronnen op. Dit document is daarom grotendeels gebaseerd op Nederlandse literatuur.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s