Huiselijk geweld: feiten en cijfers

Movisie / Kennis en Advies voor Maatschappelijke Ontwikkelingen

Huiselijk geweld is vaak onzichtbaar, maar komt op grote schaal voor. Het gaat om een van de omvangrijkste geweldsvormen in onze samenleving. Huiselijk geweld komt voor in alle lagen van de bevolking en binnen alle culturen in de Nederlandse samenleving. Slachtoffers van huiselijk geweld zijn vaak vrouwen en kinderen, maar het treft ook mannen, ouders en ouderen. Dit factsheet bevat een actueel overzicht van de feitelijke gegevens over huiselijk geweld. De gegevens zijn afkomstig uit onderzoeken en officiële registraties.

Het begrip huiselijk geweld fungeert in Nederland als een paraplubegrip voor een aantal verschillende uitingsvormen: fysiek, geestelijk en seksueel geweld gepleegd door iemand uit de huiselijke kring. Huiselijk geweld is de – eigenlijk incorrecte – vertaling van het engels/ amerikaanse begrip ‘domestic violence’ en is als term eind jaren ‘90 van de vorige eeuw in Nederland geïntroduceerd.  In het Angelsaksische taalgebied wordt onder domestic violence vrouwenmishandeling verstaan.
Dat is dan ook de reden waarom in het overheidsbeleid, maar ook meer enmeer in de hulpverlening de term “geweld in afhankelijkheidsrelaties” wordtgebruikt. Daaronder wordt verstaan: alle geweld waarbij er een afhankelijkheidsrelatie bestaat tussen slachtoffer(s) en pleger(s). Het begrip omvat dus naast huiselijk geweld/geweld in de privésfeer ook geweld door hulpverleners, trainers, priesters, bazen, leerkrachten.

Lees rapport

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rapport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s