Medicijnen tegen depressies

P.F. Bouvy / Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie

Inleiding
Antidepressieve medicijnen (antidepressiva) worden zo genoemd omdat de eerste toepassing van deze medicijnen bij psychiatrische problemen de behandeling van depressie was. Daarnaast worden ze veel gebruikt bij de  behandeling van angststoornissen. Verder zijn sommige antidepressiva geschikt  om te gebruiken bij de behandeling van boulimie, ofwel de vreetbuistoornis,  bij sommige stemmingsklachten die voorafgaand aan de menstruatie optreden  en als hulpmiddel bij stoppen met roken.

Gewenste effecten
Antidepressieve medicijnen worden gebruikt om de klachten van een depressie  of angststoornis te behandelen. U moet er rekening mee houden dat het enkele  weken duurt voordat het positieve effect van antidepressieve medicijnen  merkbaar wordt. Bijwerkingen treden soms al snel op. Nadat u hersteld bent  van een depressie zult u veelal het advies krijgen om nog zes maanden tot  een jaar met de behandeling door te gaan om te voorkomen dat de depressie  terugkomt. Bij de behandeling van angststoornissen zal de behandeling vaak  een jaar of langer in beslag nemen. Bij een onvolledig herstel en bij snel  terugkerende klachten na het stoppen, zal langdurig, dat wil zeggen soms vele  jaren, worden behandeld.

Therapietrouw
Het is moeilijker dan veel mensen denken om gedurende een langere tijd  medicijnen volgens het voorschrift van de arts in te nemen. Zeker wanneer de  klachten al enige tijd verdwenen zijn en het advies toch is om de medicijnen  nog door te gebruiken. Het helpt om het medicijngebruik in te passen in de  dagelijkse routine, door ze bijvoorbeeld altijd bij de avondmaaltijd of het  tandenpoetsen in te nemen. Wanneer u last heeft van bijwerkingen, bespreek  deze met de arts. De arts kan dan bekijken wat er aan te doen valt.  Soms kan het gebeuren, dat in een periode waarin de medicijnen niet volgens  voorschrift worden ingenomen, de klachten terugkomen. Probeer dan eerlijk  te zijn over het verminderde gebruik. Als uw arts ervan uit gaat dat u de  medicijnen gewoon heeft ingenomen en de klachten komen terug, dan is de  kans groot dat u andere en mogelijk zwaardere medicijnen voorgeschreven krijgt, terwijl dit niet nodig is.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s