Veranderen als creatief proces

Een passie voor zelfregulering
Dr. Gerard Donkers

Veel vrijwilligers en professionals zien versterking van het zelfregulerend vermogen van individuen en sociale verbanden als belangrijke opdracht van sociale verandering. Over die opdracht gaat ook het nieuwe boek dat ik heb geschreven met als titel Grondslagen van veranderen, naar een methodiek zonder keurslijf (Boom Uitgevers Den Haag 2010). In dat boek omschrijf ik ‘zelfregulering’ als: een reflectief proces van waardegeoriënteerd handelen dat zich bewust en onbewust afspeelt in de onderlinge samenhang van gedrag, persoon en omgeving. Creativiteit is een belangrijk kenmerk van zelfregulering.
In deze omschrijving van zelfregulering zitten drie basisdimensies die in het veranderkundig handelen van mensen nauw met elkaar samenhangen:

1. Een cognitieve handelingsdimensie. Mensen stellen zichzelf bewust of onbewust bepaalde doeleinden en waarden en proberen deze binnen hun situatie te realiseren.

2. Een intrapersoonlijke handelingsdimensie. De verschillende soorten ‘zelven’, bijvoorbeeld ons cognitieve zelf, ons affectieve zelf, ons onbewuste zelf, ons lichamelijke zelf en ons sociale zelf, botsen voortdurend, maar verzoenen zich ook met elkaar. In een voortdurend proces van scheiden en verbinden van zelfdelen vormt zich een persoonlijke en sociale identiteit.

3. Een sociaal- maatschappelijke handelingsdimensie. Het handelen van mensen is structureel ingebed in een culturele, sociale en ecologische context. Op hun beurt proberen mensen deze omgeving in een wenselijk geachte richting te beïnvloeden.

Aan de hand van deze drie dimensies zou ik enkele notities willen maken over creativiteit en betrokkenheid in het werken met mensen.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s