Een visie op verslaving en verslavingszorg

Aanpak op meerdere fronten / GGZ Nederland

De verslavingszorg neemt een aparte plaats in binnen de gezondheidszorg. Verslavingszorg is een gespecialiseerde vorm van geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg tezamen, die bovendien sterke wortels in de maatschappij heeft.  GGZ Nederland wil in dit document haar visie geven op wat verslaving is en wat, hieruit volgend, de uitgangspunten voor de organisatie van de verslavingszorg moeten zijn.
In dit document zijn tevens de onderwerpen benoemd, waaraan de verslavingszorg de komende jaren prioriteit geeft. Deze toekomstagenda is wat betreft opzet en inhoud afgestemd op de agenda in het visiedocument ‘De krachten gebundeld. Ambities van de GGZ’, dat GGZ Nederland voor de gehele ggz heeft uitgebracht.

Verslavingszorg is een ‘vak apart’. Verslavingszorg onderscheidt zich van de rest van de gezondheidszorg door zeer specifieke competenties. Zonder een sterke representatie van de verslavingszorg gaat dit vak apart verloren of boet het aan kwaliteit in. Mensen met verslavingsproblemen worden behandeld in zowel ggz-instellingen als in gespecialiseerde instellingen voor verslavingszorg.

In dit document wordt uitdrukkelijk niet gepoogd een blauwdruk te geven voor de organisatie van de verslavingszorg; dat is de verantwoordelijkheid van de afzonderlijke instellingen en de financiers. In de visie die hier wordt gepresenteerd wordt aansluiting gezocht bij de actuele stand van zaken in de wetenschap. Aan de hand van een model dat zich richt op zowel biologische als psychosociale componenten wordt een kader gegeven voor de verdere ontwikkeling en professionalisering van de verslavingszorg. Verschillende aspecten die hierbij een rol spelen zijn voorzien van commentaar door directeuren van verslavingszorginstellingen. De unieke kerncompetenties van de verslavingszorg kunnen zo door middel van een wetenschappelijk gefundeerd kwaliteitsbeleid verder worden uitgebouwd, zodat de verslavingszorg nog beter in staat is adequate hulp te bieden. En daar zijn zowel de cliënten als de maatschappij bij gebaat.

Lees Rapport

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rapport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s