Krachtwerk on tour

Herstelondersteuning, cliëntsturing, empowerment en ervaringsdeskundigheid zijn hip in Nederland, maar al veel langer in de VS. Daarom gaan wij diverse praktijken, ontwikkelaars en onderzoekers in de VS bezoeken, waar men zich – net als wij – bezig houdt met deze thema’s. Door deze reis willen wij kennis, inzichten en ervaringen op doen, die wij kunnen gebruiken voor praktijkontwikkeling, kennisontwikkeling en onderwijsontwikkeling.

Tijdens onze reis doen wij op dit blog verslag van onze bezoeken, onze indrukken en nieuwe ideeën die we hebben opgedaan. Andersom horen we graag van jullie ideeën, vragen of reacties! Na de reis schrijven wij een digitale publicatie en organiseren wij een masterclass.

We are not the Experts

Een andere inspirerende ontmoeting tijdens ons bezoek aan het onderzoekscentrum USC was met Seth Kurzban. Seth is voormalig social worker, en doet als assistent professor onderzoek naar een zelfontwikkelde methode genaamd ‘Community Awareness Psycho Education’ (CAPE). De aanleiding voor het ontwikkelen van deze methode was dat Seth merkte dat cliënten van de psychiatrie, die erg geisoleerd waren, weinig contact hadden onderling. Hij ontwikkelde een manier om cliënten met elkaar in contact te brengen en hen meer gebruik te laten maken van elkaars steun en kennis in plaats van die van professionals. Uit zijn onderzoek kwam naar voren dat cliënten zich hierdoor meer empowert voelen en zelfverzekerder zijn mbt hun herstel.
Kort samengevat bestaat CAPE uit 12 bijeenkomsten die worden gefaciliteerd door een sociaal werker. Belangrijk hierbij is dat de social worker zich niet opstelt als de expert maar zich enkel richt op het faciliteren van gesprekken tussen de deelnemers. De gesprekken gaan over onderwerpen die de groep bezig houden zoals voor jezelf opkomen, hoop, welzijn, medicatie of mindfullness. Voorafgaand aan de sessies worden een aantal basisregels besproken over respect voor elkaar, openstaan voor andere ideeën, empathie en geduld. Seth’s boodschap: laat de deelnemers weten dat zij de experts zijn en sluit aan bij hun belevingswereld. Het was een inspirerend en interessant verhaal, maar jammer genoeg was er onvoldoende tijd om met Seth dieper op zijn werk in te gaan. We hebben met hem afgesproken contact te onderhouden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s