‘Ook iets inleveren? Wij? M’n reet!’

Alleen als het kabinet erin slaagt om aan het gegraai een eind te maken, zal het geloofwaardig zijn wanneer het crisisoffers van gewone burgers verlangt, schrijft columnist Thomas von der Dunk

Een vast hoofdargument luidt dat de managermarkt supersalarissen vergt, omdat je anders geen goede krijgt. Goede bankiers en bestuurders: hadden we die dan?

‘Zoo groot is de verwaandheid van veelen uwer Stadsgenooten, dat zij met onuitspreekelijk genoegen in hun leven ruim vierduizend uuren in een wagen hossen, honderdtwintig duizend Gulden toe geeven, en nog daarenboven hunnen kinderen ijdelheid en verderfelijke grootsheid inboesemen.’

Aan de woordkeus moge meteen te merken zijn dat we niet met hedendaagse twittertaal te maken hebben, voor het overige is de aanklacht over inhalige eigenwaan van de elite die de Groningse hoogleraar Petrus Camper in 1766 per pamflet de wereld inslingerde, nog zeer actueel.

Een handvol lieden die in de effectenhandel stinkend rijk zijn geworden ‘en van alles meer willen’, zo Camper, heeft aan de noden van anderen geen boodschap meer. ‘Hoe wilt gij, dat eene Mevrouwe, die nimmer dan in een Koets de Straaten door rolt eene denkbeeld hebben van Armoede?’

Voor wie vandaag de krant opslaat, spat vanaf de pagina’s dezelfde arrogantie der grootverdieners tegemoet. Wij zijn zo bijzonder, wij staan boven de rest. Wij hebben bij Vestia zo’n verantwoordelijke functie, dat rechtvaardigt vijfmaal het inkomen van de minister-president. Een beetje inschikken? Wij? De groeten uit de Andere Wereld van Rijkistan!

Neem Capgemini-baas Jeroen Versteeg, die de helft van zijn personeel voor onrendabel verklaart, maar geen antwoord wil geven op de vraag, hoeveel hijzélf gaat inleveren – vermoedelijk kan hij op een forse bonus rekenen als hij duizenden werknemers bij het grootafval heeft gedumpt.

De Franse fabrikant Bernard Arnault die Belg wil worden om de belasting te ontduiken. Daar bleek men in België gelukkig niet van gediend. Voor naturalisatie moet men zich verdienstelijk hebben gemaakt. Belastingontduiking elders achtte premier Di Rupo geen verdienste.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s