Een robot om lief te hebben

De opkomst van de robots heeft grote invloed op de manier waarop we naar onszelf kijken. Er komen robots die beter schoonmaken en opletten dan wij. Creatieve robots, wijze robots, liefhebbende robots. Maar wie zijn wij dan nog? Door Marcel Heerink

Robots gaan onze wereld veranderen. Hun mogelijkheden stijgen in een tempo dat vergelijkbaar is met de stijging van het aantal MB’s van een USB-stick in de afgelopen jaren. In de industrie zijn ze al tientallen jaren een begrip en ook in menig huishouden helpen ze mee: iedereen kan tegenwoordig een robotstofzuiger of een grasmaairobot aanschaffen voor een redelijke prijs. We sturen ze op verkenning naar Mars, in brandende huizen of krappe tunneltjes in piramides. Dan zijn er nog de therapeutische robots die demente ouderen gelukkiger, actiever en gezonder maken, zoals het succesvolle knuffelzeehondje Paro. Ook seks met robots bestaat al, David Levy schreef er een veel geciteerd boek over. Nu vinden we dat nog raar en er zal voorlopig ook nog wel gegniffeld worden als iemand er openlijk voor uit durft te komen dat hij of zij fantastische seks met een robot heeft. Maar dat gaat veranderen.

Onze toekomst met robots

Robots gaan onze samenleving domineren en ons leven grondig veranderen, geleidelijk maar zeker, net zoals internet dat heeft gedaan. Ons dagelijks doen en laten zal er anders door worden, onze kijk op de wereld, op ons sociale leven wordt anders. Zelfs de manier waarop we naar onszelf kijken zal anders worden.

We zullen sociale relaties aangaan met robots, net zoals met mensen en dieren. We gaan van ze houden, we gaan ze haten, we gaan boos op ze worden, blij met ze worden.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s